Katica szempöttyök

Miért fontos betartani aKatica szempöttyöket a beszédfejlődésben?

Nézd meg a videót!

Ha pedig inkább olvasni szeretnél, akkor itt lent megtalálod szövegesen is a videó tartalmát:

Szeretettel köszöntelek, Hamar-Szelényi Éva vagyok, az Anya Akadémia alapítója, szeretném veled megismertetni a Katica szempöttyöket. Vagyis azokat a szempontokat, amiket én logopédusként fontosnak tartok betartani a beszédfejlődés, a beszéd indítás érdekében. 

Hogyan segítheted a gyermeked beszédfejlődését?

Anyaként tudom, hogy sokunk szeretne mindent megtenni azért, hogy támogassuk gyermekünk beszédfejlődését, értelmi fejlődését. Sikerességét az életben, de legfontosabb számunkra a boldogsága, ha te megismered és betartod ezeket a szempontokat. Bizonyosan el tudod kerülni a környezetből származó negatív tényezőket, ha tudod, hogy mivel alapozd meg a gyermeked beszédfejlődését, hogy mitől lesz hatékonyabb a logopédus módszerét alkalmazni, vagy, hogy hogyan alakítsd ki megfelelően a környezetet, hogy az fejlesztő hatású legyen, akkor te is mindent megteszel gyermeked beszédfejlődéséért. 

Az első szempont, az első szempötty: 

Szeretettel és figyelemmel beszélj a gyermekeddel, legyen időd rá, tudd őt meghallgatni is! Már kezdetektől, amikor még csak tanulja a beszéd elemeit, a beszéd stílusát, lássa, hogy figyelsz rá, hogy válaszolgatsz neki, hogy minden figyelmed az övé. Nem kell minden helyzetben, minden pillanatban vele lenni, de amikor kezdi a tanulást, kezdi a hangpróbálgatást, akkor legyél ott, nézz rá, vedd öledbe, és figyeld, ahogy próbálja a hangokat, a szavakat kiejteni. 

A második szempötty, amire már utaltam:

Hogy lássa szádat, amikor beszélsz hozzá, vagy amikor énekeltek, mondókáztok! Nagyon fontos, hogy nem csak a hangokat, a szavakat hallja meg ilyenkor, hanem a szájadat figyelve látja az artikulációt is, és ez a kettő hozza azt a képet a fejébe, amitől utána kialakítja az anyanyelv artikulációs bázisát. 

Harmadik szempötty:

Ne legyen sok háttérzaj, de legyen tere a szabad mozgásnak, játéknak is! Nagyon sok családban megy a tv, rádió a háttérben, miközben ez a kicsi gyermek elkezd beszélni, elkezdi a környezetét figyelni. Nagyon zavaró lehet, ha úgy beszélgettek, ha úgy mondókáztok, hogy közben valami más is hangot ad. Természetesen a gyerekek ilyenkor tudnak figyelni a rájuk néző személyre, de azért sokkal könnyebb helyzetben van, ha nincs túlzott, túl sok hanginger körülötte. 

Négyes szempötty:

Vedd figyelembe a fejlődési lépcsőfokokat és azt is, hogy a nemek között eltérő lehet a fejlődés! Nagyon jó, ha tudod, hogy mi mi után következik, hogy mit takar egy-egy fejlődési lépcsőfok. Mit kell tudnia akkor annak a gyermeknek abban az életkorban? És ne lepődj meg attól, hogy ha a nemek között eltér a fejlődés, ez természetes, az agyi funkcióknak a fejlettsége áll a háttérben. Ami a legfontosabb, hogy egymásra épüljön a fejlődés, hogy saját magához, önmagához képest megfelelő ritmusban fejlődjön. 

Ötödik szempötty:

Ismerd meg a beszédfejlődés útját, és használd a pozitív megfogalmazás erejét! Már utaltam arra, hogy mennyire fontos, hogy tudjuk a beszédfejlődés állomásait, hogy tudjuk, mi mire épül, tudd azt is, hogy mik a veszélyeztető tényezők, vagy intő jelek, amikre oda kell figyelned a beszédfejlődése érdekében. Pozitív megfogalmazások alatt azt értjük, hogy olyan szavakat, olyan kéréseket, utasításokat mondj neki, amivel valamire ráakarod venni, de pozitív töltete van a szónak. Tehát például odamegy a radiátorhoz, meg akarja fogni, de az forró. Mondhatod neki, hogy “Neee, nem szabad, fúj, nagyon forró”, de ha már hozzá teszed, hogy “ne nyúlj hozzá”, akkor valószínű, hogy a kezdetekben azonnal hozzá nyúl, mert mintha a negatív szó, a nem részt, nem venné figyelembe. A nyúlj hozzá, cselekvés sokkal erősebb, és ezért megcsinálja. Érdemes ilyenkor arra biztatni, hogy mit tehet, hogy mit csináljon. Emeld ki számára azt, hogy “gyere ide hozzám, gyere, nézzünk meg valamit”, tereld el a figyelmét. Mondd neki azt, amit lehet. Ezt jelenti a pozitív megfogalmazások ereje. Nagyon nehéz ez, manapság nagyon pesszimisták vagyunk, gyakorolni kell. Mindenkinek sikerülhet, próbáld ki, gyakorold, figyeld magad, hogy beszélsz és próbáld meg alkalmazni, minél többször a pozitív megfogalmazásokat. 

Hatodik szempötty:

Várd ki, amit mondani akar, és értsd meg őt, ismételd helyesen, ne a hibára koncentrálj! A kisgyermekek nagyon sokszor, amikor elkezdenek beszélni, és sok szót nem ismernek, nem jut eszükbe, de mondani akarja, nagyon akarja mondani. Lássa, hogy van ideje előhívni a fejéből azt az adott szót, ha kell segíteni, kezd el azt a szót, de ne mond ki helyette, ha nem muszáj. Legyen sikerélménye, ha ő valamit rosszul ejt, márpedig ebben az életkorban a tanulás idején nagyon sok nyelvtani hibája lesz, ami érthető, mert ebben az életkorban ez normális. A te feladatod megérteni, és elismételni helyesen. Ha például azt mondja az enyém helyett, hogy tiém, akkor értsd meg őt, mondd el neki, hogy “Á, igen ez a tiéd, nahát, ez pedig az enyém!”. Mutass neki jó példát, ne hívd fel a figyelmét arra, amit nem jól mondott, mert sok esetben nagyon le tudja törni a lelkesedését, és sajnos, hogy ha azt látja, hogy nincs ideje végigmondani, könnyen átcsaphat egy olyan helyzetbe, a beszéde, amiből később dadogás, hadarás is lehet. Figyeljünk rá, várjuk ki, legyen időnk rá, guggoljunk le mellé, nézzünk a szemébe, lélegezzünk nyugodtan és mélyeket. Legyen ideje elmondani, amit szeretne.

Hetedik szempötty:

Játsszatok beszédfejlesztő játékokat, válassz megfelelő képeket, könyveket, zenéket a fejlődéshez! A mai világban rengeteg, sőt szinte túlkínálat van., olyan könyvekből, olyan dalokból, melyekre azt mondják, hogy beszédfejlesztő hatású, kisgyerekeknek való. Legyél kritikus, gondold végig, hogy mi az, ami fontos a gyermeked fejlődése szempontjából, olyan játékokat, képeket könyveket válasszatok, ami a te ízlésednek is megfelel. De mindeközben a valósághoz sokkal jobban igazodik, kontrasztos, látványos, amit a mindennapi életben is láthat. 

Én úgy gondolom, ha ezeket a szempontokat betartod, s minden nap alkalmazod a gyermeked nevelésében, akkor sikeresebben fogjátok átvészelni még akár a dackorszakot is, vagy az intézménybe szoktatást, vagy még a kamaszkort is. Köszönöm a figyelmedet!

Ha szeretnéd játékosan, célirányosan fejleszteni a gyermekedet, akkor sok szeretettel ajánlom a Beszédindító és szókincsbővítő könyvcsomagomat,

melyet itt találsz!

0 válasz

Kérdésed van a tananyaggal kapcsolatban?

Tedd fel nekem hozzászólásban, hogy mások is tanulhassanak a válaszból!
A "Hozzászólás küldése" gombra kattintással elfogadod az Adatkezelési Tájékoztatót!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük